Búvárklub
Búvárklub
Búvárklub
Búváriskola
Búváriskola
Búváriskola
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Hasznos
Hasznos
Hasznos
Galéria
kapcsolat
kapcsolat
Galéria
Kalmár Béla
Búvárfotós adatlapja
Kalmár Béla
Felszerelés

Gépváz: Zenit B
Vízalatti tok: 1971-es, saját tervezésű,
Elesits Ferenc által kivitelezett plexi,
minimál funkciókkal.
Vaku: nincs
Objektív: Carl Zeiss Jena, Flektogon 28mm F2.8
 
 
Életrajz
 
Név, születési hely, idő, foglalkozás:
Kalmár Béla, Gödöllő, 1950., ny. média-informatikus, közszolga.
 
 
Búvár-fotós életrajz
 
1970: A gimnáziumi évek vitorlázórepülése után a víz alatti világ megismerését választja. Belép a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) Csepel Könnyűbúvár Klubba, ahol azonnal és több értelemben is a mélyvízbe kerül. A tatai Fényes-forrás béli első készülékes merüléseit követően a tiszai árvízvédekezésen találja magát, ősszel pedig már ipari búvármunkát végez a budapesti metró építkezésen. Ebben az évben készíti első víz alatti felvételeit a Fényes forrásban, és a tapolcai Malom-tóban. Ehhez jó alapot jelentett fotós végzettsége és korábbi ismeretsége Dióssi Ferenccel, akivel nagy örömére Tatán búvárfotósként is összefuthatott.
 
1971: Egy MHSZ belső vizsgát követően sorkötelesek oxigénes és félszáraz ruhás kiképzésében vesz részt. Tatán és a margitszigeti Nemzeti Sportuszodában megismeri az FTSK Delfin Könnyűbúvár szakosztály számos prominens búvárát, köztük Gyimesi Ferencet, Násfay Bélát és ennek hatására számos társával együtt úgy dönt, hogy az MHSZ félkatonai világa helyett a szabadabb, neki való civil klubot, a Delfint választja. Elesits Ferenc búvártársa kivitelezésében elkészül első saját tervezésű, minimális funkciókra épített plexi vízalatti tokja. Az ebben elhelyezett Zenit B típusú gépével indul első adriai útjára, Hvar szigetére. Az ott készült "Lebegés" című fotóját a Budapest Fotóklub még abban az évben szerepeltette egy országos kiállításon.
 
1972: A "Lebegés" második díjat nyert az első magyarországi víz alatti fotópályázaton.
Átveszi és új alapokra helyezi a Delfin uszonyos- és búvárúszó tevékenységének irányítását, ami hosszú évekre háttérbe szorítja minden más, így a víz alatti fotózással kapcsolatos búvár-aktivitását.
 
1973: Elnyeri az FTSK Delfin Könnyűbúvár Szakosztály 1966-ban alapított, az "Év Búvára" vándorserleget. A díj a szakosztály versenysport tevékenységének egyre jobb (és az elkövetkező esztendőkben országos bajnoki címeket, csúcsokat, válogatottságot hozó) eredményeit ismerte el, így "nem jöhetett volna létre" az ott sportoló nagyszerű csapat tagjai, és a versenysporttal szembeni korábbi ellenérzésekkel szakító, minden támogatást biztosító szakosztály elnök, Maróthy László nélkül.
 
1975: Klubszinten, de a CMAS akkori szabványainak megfelelő kétcsillagos búvárminősítést, a TF-en könnyűbúvár segédedzői képesítést is szerez.
 
1977: Bangó Zoltánt, a Delfin válogatott, Európa bajnoki helyezett búvárúszó sprinterét ábrázoló "Rajt" című képével 2. díjat nyer a II. Országos Könnyűbúvár Fotópályázat víz feletti képek kategóriájában.
 
1980: Házasságot köt korábbi versenyzőjével, a tájékozódási búvárúszásban 1975-ben felnőtt országos bajnok Sebestyén Saroltával. Nászútjuk felét a Násfay búvárfotós házaspár görögországi (Lefkas) búvárútjával kapcsolják össze.
 
1982: Vásárol egy ewa-marine "egyszerű, de nagyszerű" vízlatti fényképezőgép "zacskót", hogy víz alatt is meg tudja örökíteni 1 éves fia első víz alatti "kalandjait". (És - az örökkévalóságnak - egyik házassági tanújukat, Bérces Lászlót.)
 
1983: Már, mint a Korall TBK. tagja részt vesz egy egyhónapos kubai búvárúton. Klubtársa, házassági tanúja és komája, Gyimesi Ferenc jóvoltából az ő Hugyfot víz alatti házában használhatta Asahi Pentax Spotmatic II. fényképezőgépét, amihez  Ikelite tokos rendszervaku tartozott.
 
1985: Násfay Bélával felvételeket készít a csillebérci kísérleti atomreaktor víz alatt tartott fűtőelemeinek státusáról.
 
1992: Nemzetközi (CMAS) három csillagos búvárminősítés
 
2007: Násfay Béla és hitvese Násfayné Kőházi Mária megtisztelő kapacitálása és Gyimesi "Gyimó" Ferenc hatására a Kalmár házaspár egyszer csak Indonéziában a Lembeh-szorosban, illetve Bunakenen találja magát. Ráadásul a közel 25 éves kihagyás utáni pazar víz alatti élmények megörökítése is lehetséges volt. Násfay Béla nagyvonalú gesztusának köszönhetően egy Subal tokos (analóg) Nikon F-801, két Ikelite SS200 búvárvakuval tette ezt lehetővé.
 
2011: Immár nyugdíjas státusban, az ezzel járó előnyöket kihasználva a Kalmár házaspár csatlakozott a Násfay házaspárhoz és Korcsulán, a Zelenák "Dodó" József által működtetett Prišèapac Búvár Bázison folytatódott a Násfay Béla által "Vissza a jövőbe 2011" címmel publikált írásban is felbukkanó történet. Ha ekkor víz alatt nem is fotózott, de minden inspirációt megkapott ahhoz, hogy legyen (valamikor) legközelebb...
 
Tagságok
 
1970-1971: MHSZ Csepel Könnyűbúvár Klub,
1971-1980: FTSK Delfin Könnyűbúvár Szakosztály,
1980-   Korall Természetbarát Búvár Klub,
 
Díjak
 
1977: Országos Könnyűbúvár Fotópályázat, egy 2. hely, 
 
Elismerések
 
1970: Dégen Imre árvízvédelmi kormánybiztos oklevele "Az 1970. évi tiszavölgyi árvízvédekezésnél tanúsított helytállásáért".
 
1973:  Az FTSK DELFIN Könnyübúvár Szakosztály "Az év legeredményesebb könnyűbúvára"
(Az „év búvára” vándorkupa)
 
Publikációk, sajtó, rádió, TV, Web
 
"Egy speciális szemüveg: a könnyűbúvár maszk" cikk a Magyar Látszerész-Optikus Szövetség "Szemüveg" című szakmai folyóiratának 1975. IV. számában. Az 1970-es évektől az 1980-as évek közepéig jelentős szerep a Delfin és a Korall vetítés klubestjein, különös tekintettel a diaporáma műfaj meghonosítására a búvárfotós világban. Ugyanezen időszakban búvártémájú ismeretterjesztő előadások. Az a megtiszteltetés érte, hogy a magyarországi búvárfotósok egyfajta exkluzív gyűjtőhelyét jelentő Korall Természetbarát Búvár Klub honlapján is megtalálható található egy keresztmetszet víz alatti képeiből.

 
Csatolt fájlok:
© Copyright 1980-2012 KORALL Természetbarát Búvár Klub és Búváriskola